Nieuwsbrief juni 2024

Longproblematiek bij lammeren

Het is één van de meest voorkomende problemen tijdens de opfok van jonge lammeren, longgezondheid. Dit probleem is niet altijd éénduidig en de oorzaak vaak multifactorieel, daarom is de oplossing meestal niet gemakkelijk. In dit stuk dieper ingegaan worden wat de veroorzakers van longontsteking zijn, welke zaken naast de kiemen nog meer een rol spelen bij het ontstaan en aan welke strategieën gedacht kan worden om de problemen te kunnen oplossen.
Zo ver bekend zijn de grote veroorzakers van longontsteking bij geiten voornamelijk bacteriën. De belangrijkste hierbij zijn:

  • Manheimmia haemolytica
  • Pasteurella Multocida
  • ​Bibersteinia Trehalosi
  • Mycoplasma ovipneumoniae
  • Streptococcus spp.
  • Andere secundaire bacteriën

Lees hier het hele verhaal


CAE tankmelkmonitoring

Sinds januari 2024 is het maandelijks monitoren van CAE in tankmelk, in samenwerking met Merefelt Livestock Diagnostics en Lintjeshof, mogelijk. Deze tool vergroot het inzicht in het verloop van een CAE infectie op een geitenbedrijf waardoor het effect van management maatregelen inzichtelijk worden gemaakt en optimalisatie plaats kan vinden.

Bij de aanvang van de monitoring is er een intake gesprek met een geitenspecialist van de Capravetgroup om de actuele status en management maatregelen op uw bedrijf te bespreken.

Bij voldoende animo is er de mogelijkheid om een regionale studiegroep op te richten. 

Ook interesse in monitoring van CAE in uw tankmelk? Contacteer ons!


Biest meer dan alleen een weerstandsboost

Wanneer een lam wordt geboren is slechts een deel van immuun apparaat functioneel. Dit deel is echter nog niet geoefend. Het meest precieze en efficiënte deel van het immuunapparaat is echter nog niet functioneel. Al met al is een lam de eerste periode erg kwetsbaar voorinfecties, een periode die zeker tot een week of vijf aanhoudt.

Om deze periode te ondervangen is de biestverstrekking essentieel. Hiermee worden antilichamen van de moeder doorgegeven die het immuunapparaat van het lam ondersteunen. Wanneer deze antilichamen een ziekteverwekker tegen komen wordt deze geïnactiveerd waardoor het immuunapparaat van het lam deze makkelijker op kan ruimen en leert herkennen. Daarnaast bevat biest ook componenten die het immuunapparaat helpen activeren.

De overdracht van antilichamen vindt met name de eersteuren na de geboorte plaats, daarna sluit de darm. Dit wil echter niet zeggen dat de voordelen van biest hiermee ophouden. Ook in de periode na het sluiten van de darm zijn antilichamen lokaal nog functioneel, waardoor de bescherming van de darm geoptimaliseerd wordt. Geef bij diarree gerust eens een fles goede biest, veelal stopt dit de problemen en ondersteunt dit het herstelproces.

Naast antilichamen en ondersteunende componenten voor het immuunapparaat bevat biestvet ook verschillende belangrijke vitamines. Waaronder vitamine K die helpt bij een goede bloedstolling. Daarnaast zit het boordevol groeicomponenten die de hele ontwikkeling  van met name het maagdarmstelsel activeren. Ook speciale grondstoffen waardoor de opbouw van een gezond microbioom wordt bevorderd.

Al met al bevat biest alles wat een jong lam nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een gezonde volwassen geit. Om het optimale uit deze voedingsstof te halen is er wel meer nodig dan een eenmalige verstrekking. Idealiter zou een lam in ieder geval 24 tot 36u volledig biest krijgen gevolgd door een periode met transitiemelk waarbij 5-10% van de melkpoeder wordt aangevuld door biestpoeder.

Een goed begin is het halve werk, een goede opfok begint met een intensief biestbeleid.
 

Een extra paar ogen en oren in uw stal!

De Healthy Climate Monitor wordt steeds meer ingezet bij geitenbedrijven. Farm Health Coach Lizzy zal in dit filmpje hier wat meer over vertellen.